Choose Language

  • en_US
  • sv_SE

Andorra highlands

Andorra är det 16:e minsta landet i världen – så litet att det ofta förbises som ett resmål. Så vi var minst sagt spända på att se vad vildmarken i Pyrenéerna hade att erbjuda oss. Vi packade med oss våra vattentäta regnjackor och fritidsbyxor och förberedde oss för äventyr.

Med sina 77 000 medborgare är Andorra en perfekt plats för personer som inte tycker om att vistas i stora folkmassor. Huvudstaden Andorra la Vella är den högsta belägna huvudstaden i Europa på 1023 meter över havet. Perfekt för vårt basläger, med många tillgängliga dagsturer.

“Det viktiga är att aldrig sluta undra. Nyfikenhet finns av en anledning.” 

Den här dagen, vår första, gav vi oss iväg utan att veta vart vi skulle hamna – spänning och ovisshet, precis som vi älskar. Nuförtiden har vi så mycket teknik som serverar oss information, så tjusningen av att inte veta vad som väntar, har på något sätt tonats bort ur vår upplevelse. Att inte veta vad man ska upptäcka härnäst bygger spänning med varje steg – ”vad finns runt hörnet?” eller ”vad gömmer sig bakom den där kullen?” – är frågor fyllda av energi som hjälper dig att hålla tempot uppe.

Så gladeligen gav vi oss iväg mot det okända. Vädret skiftar i takt med landskapet. Lyckligtvis hade vi mångsidiga skaljackor och fritidsbyxor som höll oss skyddade från de övergående vindarna och ljusa regnduscharna. Efter några timmar kom vi fram till en damm, häftigt omringad av steniga omgivningar. Skuggorna dansade med vågskvalporna på vattenytan.

Vi satte oss ner en stund och njöt av den häpnadsväckande utsikten innan vi bestämde oss för att detta fick räcka för idag. Vi hasade oss ner på den steniga vägen ner till dalen och staden nedanför, och började längs vägen högljutt fantisera om nationalrätten ”Escudella”, en stor gryta av buljong med pasta, grönsaker och flera olika typer av lokala kött. Traditionellt lagad på vad som finns, med en delikat mix av vit och svart korv, kyckling, kalvkött, hemmagjorda köttbullar, grisöron, tryne och grisfot. Dreglande som hundar hyllade och skrattade vi åt livets glans.