Choose Language

Vattentätt

5000 mm vattenpelare räcker för de allra flesta

Vi har olika nivåer av vattentäthet och alla behöver inte den högsta ratingen, 20 000 mm. Det är bra att veta att ju högre jacket’s vattentät rating längre tyget förblir vattentät. Helt vattentäta jackor är gjorda med ett vattentätt membran eller beläggning med tejpade sömmar. Ett vattentätt membran är ett tunt skikt som har massor av mikroskopiska porer som är tillräckligt stora för att tillåta vattenånga att släppas men tillräckligt liten för att stoppa vattendroppar att komma in.

Vattentät 0-1 500

Torra förhållanden och lätt regn eller snö 1 500-5 000

Genomsnittlig regn 5 000-10 000

Måttlig till kraftigt regn 10 000- 20 000

Regn – extrema väderförhållanden

Andningsförmåga

Andningsförmåga

Förmågan hos en jacka för att tillåta svett fly är lika viktigt som att inte låta vatten i, särskilt om du kommer att göra något energisk. Om en vattentät jacka är inte andas, kommer svett inte kan fly, vilket gör bäraren känner fuktig. Det är vanligt att människor att känna som om deras vattentät har ”läckt” när det i själva verket är svett inifrån de känner. Förutom ett membran som andas, kan andra funktioner gör en jacka ännu mer andningsförmåga. Funktioner som dragkedjor och mesh fodrade fickor är idealiska för extra ventilation.

Andningsförmåga

1 000 Låg aktivitet

5 000-8 000 måttlig aktiv och paus var du tar av plagget

10 000 – 20 0000 mycket aktiv

Tejpade sömmar

Fullt tejpade sömmar och delvis tejpade sömmar

För en jacka för att vara 100% vattentät det måste också ha tejpade sömmar. Tejpade sömmar är värmeförslutna sömmar som hindrar vattnet kommer genom sömnad. Det är särskilt viktigt att du väljer en jacka med tejpade sömmar om du kommer att vara i tunga, ihållande regn. För en jacka för att vara mer än tillräckligt vattentät – dagligt bruk i måttligt regn kan det vara tillräckligt för att välja en jacka som har kritiska söm tätning, innebär detta att sömmarna är värmeförseglade, som på tejpade sömmar men endast vid critcical fläckar, t.ex. axlar

Membrane

Mikroporösa material

Membranet sträckes så kraftigt att det blir mikrosprickor.

1 cm2 membran kan ha mer än 1 miljard gropar.

En grop är 20 000 gånger mindre än en vattendroppe.

En grop är 700 gånger större än en ånga molekyl.

Tyger

Värmande material

Alla tyger är inte gjorda för att hålla vattnet ute, inte heller är de bra på avdunsta svett, utan de bör hålla dig varm och väl tempererat.

LMP 240

LMP 160

Power stretch 

Bomull

Dun